Arılar, genel olara yetiştirildikleri yerlerin isimleri ile anılmaktadır. Ancak bazı arı çeşitleri salt bu nedenle isimlerini o yöreden almazlar. Bunlara verilebilecek en iyi örnek ise yığılca arısı olarak isimlendirilen çeşittir. Düzce’de bulunan Yığılca ilçesinde üretilen bu arıların araştırma ve akademik çalışmaları da Düzce’de yapıldığı için bu ismi almıştır.
Yığılca Arı Çeşidinin Özellikleri
Düzce’de yetişen ve diğer iklimlere çok zor ayak uydurabilen yığılca arıları, akademik çalışmalara da konu olmuştur. Arılar ekolojik sistem içerisinde büyük bir öneme sahiptir. Sadece insan sağlığı için değil çevre içinde polen temizleme özelliğine sahiptir. Bu özelliği yığılca arısını daha da değerli kılıyor çünkü bu arı çeşidi damızlık olarak yetiştirilmektedir. Bu nedenle soyunun tükenmemesine ve genişletilerek daha da üretiminin yaygınlaşması büyük önem taşımaktadır. Yığılca arılarının genel özellikleri ise şunlardır;
– Yığılca arıları, damızlık özelliğe sahiptir. Ancak bu özelliğinin yanı sıra bal verimliliği oldukça yüksektir.
– Son derece uysal bir ırktır. Bal alma amacı ile kovana girildiği anda bile saldırma eğlimi bulunmamaktadır. Sadece kendini güvende hissetmediği anlarda iğnelerini kullanır.
– Yığılca ilçesinde yıllık ortalama 3 bin yığılca ana arısı üretimi yapılmaktadır. Bu sayının yarısı ihraç edilmektedir.
– Dili uzun olduğu için diğer arı çeşitlerinden çok daha fazla bitki özü alabilmektedir.
– Yığılca ana arıları ıslah çalışmalarında da büyük görev üstlenmektedirler. Ayrıca seleksiyon (Diğer hayvanlara göre daha fazla üreme ve yaşama özelliğidir. Seleksiyon için uygun olan hayvanlar genlerini gelecek kuşaklara aktarma özelliklerine sahiptir) için de uygun bir yapıya sahiptirler.
– Ballarının uzun ömürlü olması nedeniyle hiç bir müdahaleye gerek olmadan, kimyasallara ihtiyaç olmadan raflarda ve evlerde saklanabilmektedir.
– Ballarındaki şeker miktarı uygun düzeyde olduğu için diyabet hastaları tarafından da tüketilebilmektedir.
– Fiziksel özellikleri diğer arılara benzemektedir. Sadece kanat genişlikleri diğer arılara göre biraz daha fazla, renkleri de koyudur.
İhracattaki Yeri
Yığılca arısı, yoğun bal verme ve damızlık olarak ideal bir arı cinsi olduğu için Düzce’den bütün dünyaya ihrac edilebilme özelliğine sahip. Dünyadan talep olduğu için yığılca arısı yerel ekonomiye de büyük katkılar sunmaktadır. Yığılca arıları İtalya, Slovenya, Avusturya başta olmak üzere arıcılığın yaygın olarak görüldüğü ülkelerde büyük talep görmektedir. Yerel ekonominin yüzde 14’lük kısmını arı ihracatı oluşturmaktadır. Diğer taraftan verimliliği ile de bal üretiminin yoğun olması yüzde 23’lük bir paya sahiptir.
Akademik Çalışmalar Ve Devlet Desteği
Yığılca arısının neslinin devam ettirilmesi, sağlıklı üremelerinin sağlanması ve ekolojik düzendeki yerlerini korumak amacı ile Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi özel çalışmalar yapmaktadır. Arıcılığın bilimsel boyutta incelenmesi için kurulan bu merkezde yığılca arıları ile daha detaylı bir şekilde ilgilenilmektedir. Devlet arıcılara verdiği destek ve muafiyetlerde yığılca arısının ekonomiye olan katkılarından ötürü daha da kolaylıklar sağlamaktadır.