Apis mellifera carnica yani karniyol arısı, uzun dilli ve ince bir yapıya sahiptir. Sık ve kısa bir kıl örtüsüne ehildirler. Gri arılar şeklinde de anılan bu arıların kiti oldukça koyu renklidir ve genelde 2.-3. halkaları üstünde kahverengi çizgiler, kahverengi noktaları bulunur. En uysal ve en sakin arı ırkıdır. Yavru üretme yetenekleri oldukça iyidir. Küçük olan aileler halinde kışlıkları olduğundan yiyecek tüketimi azdır. Polen tutarı yeterli seviyede olduğundan ötürü yavru büyütme uzun zaman devam etmektedir. Sonbaharda ailelerin nüfus sayısı hızlıca azalır. Oldukça sert iklim koşullarında bile kışlama kabiliyetleri oldukça iyidir. Oğul verme durumu azdır. Yön tayini etme, kovanlarını bulmak duyguları oldukça güçlüdür. Karniyol arı, yağmacılığa karşı meyilli değildir. Oldukça az propolis kullanmaktadırlar bundan ötürü yavru rahatsızlıklarına karşı hassastırlar. Çevre koşulları farklılıklarına uyma yetenekleri yüksektir.
Karniyol Arısının Davranış Özellikleri
Arı ırklarının içinde en uysal arı ırkının olduğunu söylemek mümkündür. Yavru üretme kabiliyetinin oldukça iyi olduğu ve ilkbahar aylarında yaklaşık 16- 22 bin mevcudu bulunan bir koloni yüzde 450’lik bir artış ile ana nektar akımının öncesinde Haziran ayında yaklaşık şekilde 80 binlik mevcuda dek ulaşmaktadır. Bu sebeple de ilkbahar aylarında gelişimleri hızlı ve iyi olmaktadır. Karniyol arılarının davranış özellikleri bu şekilde tanımlanabilir. Üretim konusunda oldukça iyidirler. Karniyol arısı beslemek ve üretim yapmak isteyenler adına oldukça iyi araştırma yapmaları gerektiği söylenebilir.
Karniyol arısı ile çalışmak için ortalama bir iklime sahip olan ve ılıman havası olan yerlerde olur. Çok soğuk olmayacak ve aşırı sıcak olmayan bölgelerde gayet güzel iş yapar. Özellikleri hakkında yukarıda gerekli bilgiler vermiş bulunmaktayız. Sipariş vermek için ilgili sipariş formu aracılığı ile verebilirsiniz.